مونت شدن خودکار پارتیشن ها در لینوکس
همانطور که میدانید دسترسی به محتویات درایو ها در سیستم عامل ویندوز با لینوکس کمی متفاوت است. در ویندوز شما میتوانید به سادگی به درایو های مورد نظر خود بدون مونت (Mount) کردن آنها دسترسی داشته باشید٬ اما در لینوکس برای دسترسی به پارتیشن ها باید ابتدا آنها را مونت کنید تا قابل دسترس شوند سپس میتوانید از محتویات آنها استفاده کنید. این موضوع شاید کمی برای کاربران مبتدی لینوکس اذیت کننده باشد اما باید بدانید پنگوئن لینوکس دل کسی را نخواهد شکست.
در همه توزیعهای لینوکس فایلی با نام fstab وجود دارد که با استفاده از آن میتوانید پارتیشن های مورد استفاده خود را به سیستم عامل لینوکس معرفی کنید تا در هنگام بالا آمدن لینوکس کلیه پارتیشن های معرفی شده به صورت خودکار مونت شوند.
در ادامه همراه با نووا بلاگ باشید تا نحوه مونت کردن خودکار پارتیشن ها را در سیستم عامل لینوکس یاد بگیرید.
مونت کردن خودکار پارتیشن ها با فایل fstab
برای اینکه پارتیشن های خود را به فایل etc/fstab/ اضافه کنید ابتدا باید با یک برنامه ویرایشگر متن مثل gedit یا leafpad فایل fstab را ویرایش کنید. برای مثال:
sudo gedit /etc/fstab
پس از وارد نمودن دستور بالا رمز عبور حساب کاربری خویش را وارد کنید تا فایل fstab به صورت قابل ویرایش باز شود.
نحوه عملکرد فایل fstab اینطور است که شما باید در هر خط فقط مشخصات یک پارتیشن را مشخص کنید. در زیر نمونهای از فایل fstab را مشاهده میکنید:
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> # / was on /dev/sda6 during installation UUID=0b3b2c8d-bea2-4d2a-a639-ee4c10abb915 / ext4 errors=remount-ro 0 1 # swap was on /dev/sda7 during installation UUID= 53eab221-1fc5-4c2b-883d-9c8b7a3d36b0 none swap sw 0 0
نکته: خط های که در سمت چپ آنها علامت # وجود دارد در واقع یک توضیح عادی (Comment) محسوب میشوند و هیچ تأثیری روی فایل fstab ندارند.
معرفی فیلد های قابل استفاده در fstab
همانطور که مشاهده میکنید جدا از خطوطی که در سمت چپ آنها علامت # وجود دارد باقی خطوط از شش فیلد تشکیل شدهاند که این شش فیلد شامل موارد زیر میباشند:
آدرس سخت افزاری پارتیشن (file system): آدرس سخت افزاری پارتیشن همان آدرسی است که پارتیشن ها در لینوکس به سیستم عامل معرفی میشوند. برای مثال:
/dev/sda1
نکته: توجه کنید در مثال بالا از آدرس دهی مدرن یعنی آدرس UUID استفاده شده است که در این آموزش قصد استفاده از آنها را ندارم.
آدرس مونت شدن پارتیشن (mount point): آدرس مونت شدن پارتیشن درواقع آدرسی است که پارتیشن شما باید در آن مکان مونت شود. معمولاً پارتیشن ها در آدرس زیر مونت میشوند:
/media/username/partition_name
نوع فرمت پارتیشن (type): در قسمت type باید نوع پارتیشن را مشخص کنید که آیا پارتیشن شما ntfs است یا fat32 یا ext3 یا ext4 و یا …
گزینه های مونت (Options): برای مونت کردن پارتیشن ها گزینه های زیادی وجود دارد که شما میتوانید از آنها در فایل fstab هم استفاده کنید این گزینه ها همان گزینه های هستند که با دستور mount هم قابل استفاده میباشند.
rw – suid – dev – exec – async – default
اگر میخواهید پارتیشن مورد نظر شما به صورت عادی Mount شود از گزینه default استفاده کنید.
مشخص کردن وضعیت Dump: وضعیت Dump در واقع مربوط به دستور Dump است. این وضعیت یا باید عدد صفر باشد یا عدد یک
بررسی وضعیت پارتیشن (fsck status): گزینه fsck هم همانند گزینه dump یا میتواند عدد صفر باشد یا عدد یک٬ اگر از عدد ۱ استفاده شود پارتیشن مورد نظر در هنگام بالا آمدن لینوکس با fsck بررسی میشود.
اضافه کردن پارتیشن ها به فایل fstab
تا اینجا به طور کلی با تئوری عملکرد شش فیلد معرفی پارتیشن آشنا شدید حال در مثال زیر نحوه اضافه نمودن پارتیشن ها را مشاهده میکنید:
/dev/sda1 /media/mohammad/partition_01 ntfs default 0 0 /dev/sda2 /media/mohammad/partition_02 ntfs default 0 1
نکته: شما میتوانید برای تفکیک هر فیلد از فیلد دیگر هم از فاصله Tab استفاده کنید هم از فاصله Space ٬ البته تعداد استفاده از کلیدهای Space و Tab برای تفکیک فیلد ها اهمیت ندارد.
گزینه بعدی که باید به آن توجه داشته باشید این است که حتماً باید دایرکتوری Mount Point در مسیر مشخص شده وجود داشته باشد.
اگر سوال یا انتقادی نسبت به مقاله مونت شدن خودکار درایو ها در لینوکس دارید نووا بلاگ را از محبت خود محروم نکنید.
سلام
پس از ویرایش فایل fstab خطاهای زیر نشان داده میشود:
Set document metadata failed: Setting attribute metadata::gedit-spell-language not supported
Set document metadata failed: Setting attribute metadata::gedit-encoding not supported
لطفا من را برای رفع این مشکل راهنمایی کنید. باتشکر
سلام علی جان
بهتره از یک ویرایشگر متن تحت خط فرمان استفاده کنید تا با این خطا ها مواجه نشید. مثل برنامه vi یا vim یا nano و … برای مثال:
sudo nano /etc/fstab
یا اینکه میتونید بعد از دستور sudo از پارامتر H- استفاده کنید تا خطا ها نمایش داده نشد. برای مثال:
sudo -H gedit /etc/fstab
موفق باشید
باسلام وبا تشکر به خاطر پاسخ سوال قبلی
متاسفانه به علت یک اشتباه در ویرایش فایل fstab، اوبونتو به emergency mode میرود که به علت
عدم اشنائی با این قسمت سعی کردم با دی وی دی لایو اوبونتو فایل fstab را ویرایش کنم اما نتوانستم لطفا راهنمائی کنید چگونه میتوانم این فایل را ویرایش کنم.در ضمن خواهش میکنم در
صورت امکان یک مقاله درمورد حل مشکل emergency mode و یک مقاله در مورد ایجاد تغییرات در
فایلها با دی وی دی لایو اوبونتو بنویسید. با تشکر
سلام علی جان
کافیه چند تا گام ساده زیر رو دنبال کنید:
۱- با دیسک Live اوبونتو وارد سیستم تون بشید.
۲- با استفاده از کلید های Alt+Ctrl+T وارد برنامه Terminal بشید.
۳- از دستور sudo -i برای گرفتن مجوز root استفاده کنید و سپس با دستور fdisk -l فهرست پارتیشن هاتون رو دریافت کنید. برای مثال:
sudo -i
fdisk -l
پس از فهرست شدن پارتیشن ها، درایوی که سیستم عامل اوبونتو رو در اون نصب کردید پیدا کنید (/). برای مثال:
/dev/sda2
بعد با دستور mount درایو رو در یک دایرکتوری مثل media مونت کنید و واردش بشید. برای مثال:
mount /dev/sda2 /media
حالا با دستور nano یا یک ویرایشگر متن دیگه برنامه fstab رو ویرایش کنید. مثل دستور زیر:
nano etc/fstab
خطوط و یا کاراکتر های اضافی اشتباه رو حذف کنید و از کلید های Ctrl+X برای خارج شدن از ویرایشگر nano استفاده کنید. بعد از فشردن کلیدهای Ctrl+X ازتون برای ذخیره فایل سوال میشه که باید کلید Y رو بزنید و بعد هم Enter رو بفشارید. موفق باشید 🙂
سلام
من مراحل بالا را همان طور که شما گفته بودید انجام دادم اما هنگام مونت کردن درایو پیغام
can’t find in /etc/fstab نشان داده میشود لطفا بفرمائید دلیل نشان دادن این پیغام چیست. با تشکر
سلام
مسیر مونت شدن درایو هاتون رو کجا مشخص کردید؟ در این آموزش مسیری که درایو ها در اون دایرکتوری مونت میشن آدرس /media/mohammad/partition_01 و /media/mohammad/partition_02 میباشد.
شما باید مسیر دایرکتوری رو در هارد دیسک تون مشخص کنید که وجود داشته باشه یا اینکه میتونید به سادگی با دستور mkdir مسیر مربوطه رو درست در دایرکتوری /media درست کنید.
موفق باشید
سلام خسته نباشید
وقتی مونت خودکار میشه بصورت readonly هستش
چطوری میشه read.write مونت کرد
سلام
اول اگر لینوکس رو به صورت Dual Boot در کنار یک سیستم عامل دیگه مثل ویندوز نصب کردی، مطمئن شو ویندوز یا سیستم عامل دیگه رو به صورت کامل خاموش میکنی و نه به صورت Hybrid
بعد به صورت پیشفرض با گزینه default باید به صورت read and write مونت بشه اگر نشد میتونید با استفاده از گزینه rw اینکار رو انجام بدید. برای مثال:
خط بالا به همه کاربر های سیستم عامل اجازه میده به صورت Read and Write به پارتیشن sda8 دسترسی داشته باشند.
سلام و عرض ادب
من مراحل پارتیشن بندی رو متوجه شدم اما یک چیزی منو گیج میکنه
فرض کنیم ما 4 تا پارتیشن پرایمری ایجاد کردیم و با ex3 فرمت کردیم و در پوشه /mnt مونت کردیم.
پارتیشن های ما چجوری دارن از هم تفکیک میشن؟
منظورم اینه برای مثال یوزر علی و یوزر مهدی چجوری از این پارتیشن ها دارن استفاده میکنن و هرکدوم عضو کدوم پارتیشن میشن؟توی ویندوز بعد از پارتیشن بندی ما درایوهارو خواهیم داشت،اینجا که درایو نداریم چجوری متوجه میشیم حتی دایرکتوری های زیر خود / دارن عضو کدوم پارتیشن میشن؟
سلام مسعود
خود پارتیشن ها از هم جدا هستند، شما میتونید اونها رو در هر مکانی که نیاز داشتید مونت کنید مثلا در دایرکتوری /media چند تا دایرکتوری برای هر پارتیشن درست کنید و هر پارتیشن رو در دایرکتوری خودش مونت کنید و براشون مجوز تعین کنید.
شما میتونید از دستورات زیر برای فهرست گیری از پارتیشن ها و نقطه های دسترسی (Mount Point) استفاده کنید:
موفق باشید.
ممنونم محمد
یه سوال دیگه
دایرکتوری های زیر / همه توی پارتیشنی که مربوط به boot هست وجود دارن؟
خواهش میکنم 🙂
زمان نصب لینوکس میشه برای / و boot و home و … پارتیشن مخصوص انتخاب کرد. ولی اگر فقط برای / پارتیشن انتخاب شده باشه، بله همه دایرکتوری ها در همون پارتیشن قرار میگیرن.
سلام. وقت بخیر. من یک هارد اکسترنال یک ترا دارم که مرتب روی دو تا سیستم (روی لپتاپ ویندوز 7 و روی پی سی اوبونتو) استفاده میکنم. تا حالا هیچ مشکلی نداشتم ولی الان روی اوبونتو باز نمیشه و ارور زیر رو میده:
“an operation is already pending”
محتویات هاردم هم بسیار مهمه. من از فایلهای سیستمی اوبونتو زیاد سردرنمیارم و میترسم برای هارد مشکلی پیش بیاد. لطفا راهنماییم کنید. ممنون و متشکر
سلام
تا به حال پارتیشن ها رو به صورت دستی مونت کردی؟ طبق این آموزش: مونت کردن درایو ها در لینوکس برای پارتیشن ها یک پوشه در دایرکتوری /media درست کن و پارتیشن ها رو در اونجا با دستور mount مونتشون کن
سلام ممنون بابت آموزشتون
من بعد ازانجام کارهایی که گفتید برای مون شدت خودکار پارتیشن ها به مشکل بر خوردم.
تمام پارتیشن هایی که گذاشتم تا مون بشن همگی به طور خودکار مونت شدن.
اما یکی از پارتیشن ها نه تنها به طور خودکار مونت نشد بلکه وقتی در Files که روی اون کلیک می کنم تا مونت بشه این ارور رو میده:
Unable to access location
Error mounting system-managed device /dev/sda4: wrongfs type, bad option, bad superblock on/dev/sda4, missing codepage or helper program, or othererror
نمی دونم مشکل چیه ممنون میشم کمکم کنید.
سلام
روزبخیر مهندس برغمدی
من میخوام نرم افزار ضیط فیلم از دستکاپ روی redhat8.2 نصب کنم.. به اینترنت هم نمیتونم وصل کنم
روش گرفتن دیپندیسهای نرم افزار kazam رو چطور از اینترنت بگیرم و ببرم روی کامپیوترم … ؟؟؟
سلام
هر برنامه ای که نیاز داره رو اسمش رو جستجو کنید و از منابعی که که همون نسخه رو اراپه میکنند دانلود کنید. حقیقت تا به حال به صورت دستی این کار رو انجام ندادم ولی راهش همینه
سلام
من در اوبونتو 20.04.3 فرمت پارتیشن C را با برنامه Gparted از ntfs به ext4 تغییر دادم سپس در فایل fstab در سطر مربوط به پارتیشن C فقط به جای فرمت ntfs فرمت ext4 را وارد کردم(dev/sda4 /media/DISK-C ext4 default 0 0/) بعد از Restart در برنامه Nautilus در قسمتی که سایر پارتیشنها قرار دارند این پارتیشن مونت نشده است و اگر برای مونت شدن روی آن کلیک کنم خطای error mounting system-managed device /dev/sda4: wrong fs type, badoption, bad superblock on /dev/sda4 میدهد هنگام مونت کردن با برنامه gnome-disks هم همین پیغام را میدهد اما در برنامه Gparted بدون خطا مونت میشود ولی بعد از ریستارت دوباره همان مشکل وجود دارد. لطفا مرا برای رفع این مشکل راهنمایی کنید. با تشکر